dissabte, 30 de gener del 2010

Ex.1 Belén.

pàg.164 ex. 10/11.

10.Saïd el protagonista de mar i cel mostra una característica típica dels personatges guimerians: el mestissatge, és a dir, el fet de pertànyer a dos mons diferents i alhora oposats, la qual cosa fa del protagonista un personatge marginat (Saïd és un morisc valencià expulsat del seu país que, per sobreviure, es dedica a la pirateria).
-Llegeix aquest fragment del primer acte en que Saïd dóna a coneixer el seu mestissatge. Busca el significat del mot hurí. Esbrina si hi ha cap element biogràfic de Guimerà que hagi pogut influir en l'aparició de personatges d'origen mestís en la seva obra.
Hurí: Cadascuna de les dones bellísimes i sempre verge que, segons la creença musulmana, viuen al paradís de Mahoma com a companyes de benaurats.


11.Observa les característiques temàtiques i formals d'aquest fragment de Maria Rosa i compara-les amb les del text anterior. Per què podem titllar Maria Rosa de drama realista?
És considerada un drama realista per la presència de problemes socials. En el fragment del llibre és demostra clarament el problema entre amo-treballador amb la següent frase: "I amb penes i treballs, i ajudant-la en Marçal, va fer tres dies; i mira't, encara no els hem cobrat."
És també un drama realista perquè els personatges són extrets de la realitat, de condició modesta, com expressa el fragment quan comenta que li costa molt de pagar les medicines; i l'ús d'una prosa més col·loquial que la tragèdia romàntica.

Pàg.179 ex. 1/4/5/6/7/9.

1.Llegueix el text i consulta en el diccionari el significat d'aquestes paraules: brancal, saca, traginer, musc, enlluernar, cautelós.
Brancal:
Cadascún dels costats d'un portal, especialment quan és de pedra.
Saca: Sac més gran que el normal, d'uns vuitanta centímetres i més ample.
Traginer: Persona que transportava mercaderies d'un costat a l'altre.
Musc: De color fosc, especialment morat.
Enlluernar: Ofuscar la vista amb una llum massa viva.
Cautelós: Que procedeix amb cautela

4.Resumeix el text tenint en compte aquestes preguntes:
-Quan començava a treballar l'Oleguer i de quina manera?
Oleguer començava a treballar, en un magatzem, quan començava el dia, de bon matí molt d'hora, i, recoltzant-se sobre els sacs de blat que havia de vendre, esperava els venedors tot saludant els veïns i persones que passaven. Si els venedors tardaven més del comte, es ficava al margatzem mentre vigilaba els sacs desde dins, observant si venien compradors.

-Com reaccionava davant l'interés dels pagesos?
Si, després d'obsrvar i sospesar el blat, els hi agradava, corria a eixir l'amo.

5.Formula les idees del text a partir de les respostes a les qüestions anteriors. Indica quines línies ocupa cada idea.
Segons les preguntes anteriors jo crec que les idees principals són: la manera de treballar d'Oleguer, que ocupa desde la prímera línea fins la setze; i de la reacció dels pagesos que ocupa desde la setze fins la vint-i-tres.

6.Enuncia el tema d'aquest fragment de l'escanyapobres.
Jo crec que tracta la dura vida de treballador que porta el protagonista, ja que és ell qui s'axieca d'hora per tenir-ho tot previst i preparat, esperant compradors.

7.Es tracta d'un text narratiu, perquè mitjançant un narrador ens són presentats uns fets i unes accions que avancen en el temps.
-Digues quin tipus de narrador hi utilitza Narcís Oller i justifica la resposta:
Un narrador omniscient. Perquè no és el protagonista qui narra l'acció en primera persona, sinó que és un narrador que utlitza la tercera persona ("i, recolzat a les saques de mostra, esperava compradors".)
-Tenint en compte la teva tria, digues quina persona fa servir aquest tipus de narrador.
Utilitza la tercera persona.

9.Cap a la part final del text, el narrador empra dues comparacions. Digues quines són i analitza-les amb l'ajut d'aquest cuadre.
1. Terme real:
Una mostra de blat.
Terme imaginari:
Rajolí d'0r.

2.Terme real:
dreuter i cautelós.
Terme imaginari: aranya de l'albenc.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada